neděle 15. listopadu 2015

Pšenično-žitný chléb se záparou ze semínek

Dnes má můj kvásek svátek. Na jeho počest jsem se již podruhé inspirovala chlebem se záparou, co dávala nedávno paní Gabriela Myslivcová na FB ve skupině PečemPecen.cz. Za inspiraci tímto děkuji!

Jedná se pšenično-žitný chléb s vyšší hydratací a se semínky.


Poprvé to bylo v teď pátek 13., a doteď si nejsem jistá, jestli to byl nakonec šťastný nebo nešťastný pátek. Ale asi spíš šťastný, protože chleba se nakonec celkem povedl a hlavně výborně chutnal. Zrál ale o hodinu více než měl a na překládání došlo jen jednou ze začátku (to je tak, když musíte neplánovaně s dětmi k doktorce).


Dnes jsem si dovolila opět nějaké ty odchylky od původního receptu, a jsem moc napnutá, jak bude vypadat střídka. Zatím chladne. Vkládám sem pouze moji verzi receptu.


Recept a postup na bochník o finální váze cca 1155 g

Rozkvas
** cca 1 lžíce kvásku
** 120 g žitné mouky (dala jsem asi 80 celozrnné a 40 chlebové)
** 140 g vody
- dobře smíchat a přikrýt (používám Tupperware mísu s víkem na kynuté těsto)
- nechávám rozkvasit 10-12 hodin, záleží na teplotě
- z rozkvasu si odeberu 1-2 lžíce kvásku na další pečení a dám do lednice, teprve potom sypu mouky a přidávám tekutiny

Zápara
** cca 60 g semínek (asi 25 g dýňových semínek, 25 g slunečnice, 2 lžičky drceného lněného semínka, 2 lžičky chia semínek, lžička nahrubo drceného kmínu)
** stejné množství vody
- nechat v kastrůlku vzkypět, přikrýt poklicí a nechat 12 hodin na sporáku

Po cca 12 hodinách jsem do ke kvásku přidala kromě zápary
** 400 g pšeničné chlebové
** 80 g pšeničné celozrnné jemně mleté
** 80 g žitné mouky (60 g chlebové a 20 g celozrnné grahamového typu)
** 350 g vody

- smíchat a nechat 45 minut stát (přikrýt)
- poté přidat
** cca 18 g soli
** 10 g vody
- hnětat v robotu 3+7 minut (I/II rychlost)

- těsto vyklopit do olejem vytřené mísy a nechat 2 hodiny zrát - po 30 minut překládat stylem, že těsto překládám přímo v míse jako obálku
- vyklopit na pomoučený vál, nechat chvilku odpočívat
- pomocí stěrky a naolejovaných rukou popřekládat, vytvarovat bochník, "pomazlit" kukuřičným škrobem a vložit do žitnou moukou vysypané ošatky (ošatku dávám do igelitové tašky, aby chléb neokoral)
- nechat 1,5 - 2 hodiny kynout po cca 50 minutách v ošatce kontroluji a pokud kyne jak má, zapínám troubu na 250°C (v troubě pizza kámen a spodní plech na zapaření) a nechávám 40 minut rozehřát

- pečení - 15 minut na 250°C se zapařením (vložit do trouby chléb a na spodní plech vylít cca 1,5 dcl vroucí vody a rychle troubu zavřít), po prvních 15 min vyvětrat troubu, vytáhnout spodní plech s vodou, pokropit chléb rozprašovačem, péct ještě asi 35-40 minut na 200°C
- chléb musí na poklep zvonit, často nechávám asi 5 minut chléb "dotáhnout" při 180-190°C
- vyndat na mřížku, postříkat vodou a nechat zchladnout


P.S.: Mám nafocené i jednotlivé fáze zrání, možná to časem zvládnu zpracovat a vložit.

P.S.S.: Nakonec jsem stáhla fotky i toho pátečního chlebu s pohnutou historií :-)

Bochník měl asi 1070 g.

A na řezu...


Žádné komentáře:

Okomentovat