čtvrtek 1. října 2015

Pšenično-žitný z poloviny celozrnný

Jsem hrozná, ale nějak si neuvědomuji, že bych upekla dva stejné chleby. Nebo aspoň ne hned po sobě. Pokaždé si vytahám všechny ty sklenice, piksly a sáčky s moukami a pak něco namíchám. Zatím jsem se nepropracovala k postupu "přiměřeně přiměřeně" - na to jsem až moc velký puntičkář. Takže se k tomu nejspíš nikdy nepropracuji :-).

Tady je zase jeden hodně povedený počin...




Recept a postup na bochník o finální váze cca 1230 g
** cca 2 PL kvásku
** 140 g žitné mouky (dala jsem asi 25 g chlebové a zbytek celozrnné)
** 160 g vlažné vody
- dobře smíchat a přikrýt (používám Tupperware mísu s víkem na kynuté těsto)
- nechávám rozkvasit 10-12 hodin, záleží na teplotě
- z rozkvasu si odeberu 1-2 PL kvásku na další pečení a dám do lednice, teprve potom sypu mouky a přidávám tekutiny

- pak jsem přidala mouky (v součtu 650 g)
** 300 g pšeničné chlebové
** 100 g pšeničné celozrnné
** 100 g špaldové celozrnné
** 75 g pšeničné hladké
** 75 g žitné celozrnné
** 390 g syrovátky

- smíchat a nechat 30 minut stát (přikrýt)
- poté přidat
** cca 14 g soli
** lžíci drceného kmínu
- hnětat v robotu 3+7 minut (I/II rychlost)

- nechat 40 minut odpočívat v přiklopené míse vytřené olejem, poté lehce popřekládat, zase nechat 40 minut, zase přeložit, opět 40 minut nechat zrát (celkem těsto zraje 2 hodiny)
- vyklopit na pomoučený vál, nechat 10 minut odpočívat
- popřekládat, vytvarovat bochník, "pomazlit" kukuřičným škrobem a vložit do žitnou moukou vysypané ošatky (ošatku dávám do igelitové tašky, aby chléb neokoral)
- nechat 1,5 - 2 hodiny kynout po cca 50 minutách v ošatce kontroluji a pokud kyne jak má, zapínám troubu na 250°C (v troubě pizza kámen a spodní plech na zapaření) a nechávám 40 minut rozehřát

- pečení - 10 minut na 250°C se zapařením (vložit do trouby chléb a na spodní plech vylít cca 1,5 dcl vroucí vody a rychle troubu zavřít), po 15 min vyvětrat troubu, vytáhnout spodní plech s vodou, pokropit chléb rozprašovačem, péct ještě asi 35-40 minut na 190°C
- chléb musí na poklep zvonit, občas nechávám asi 5 minut chléb "dotáhnout" při 180-190°C
- vyndat na mřížku, postříkat vodou a nechat zchladnout

P.S.: Tuhle fotku si nemůžu odpustit :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat