čtvrtek 26. března 2015

Pšenično-žitný s podmáslím a ořechy

Už 14 dní jsem nekupovala chleba. A rodina neprotestuje. Naopak - mám problém nezakrojit do chleba dřív, než je ten správný čas. Kvásek jménem Leopold sílí a zatím se mu daří. Konec hlášení :-).

A teď k dnešnímu pečení. Slunečnice se už osvědčila, takže bylo na čase vyzkoušet další ingredience. Miluju dýňová semínka a vlašské ořechy, ať už samotná, nebo v chlebu. Včera nakonec padla volba na vlašáky.

Tady je recept:

50 g mateřského kvásku (dala jsem o fous víc, prostě co jsem si uložila od minule)
150 g žitné mouky (hladká chlebová)
200 g vlažné vody

-- > nechat rozkvasit 12 hodin, odebrat cca 3 lžíce do lednice (60-80 g)

cca 320 g rozkvasu
150 g podmáslí
100-150 g vody
300 g pšeničné chlebové hladké
100 g špaldové hladké (minule jsem dala špaldovou celozrnnou)
100 g hladké 00
(prostě celkem asi 500 g mouky, pokaždé zkouším nějaký jiný mix)
15 g soli
od oka drcený kmín (asi 1-2 PL)
hrst semínek (už jsem vyzkoušela slunečnici, příště zkusím dýni), případně
do posledního překládání přidat dle libosti vlašské ořechy

--> rozkvas, podmáslí, vodu a mouku jsem dala do robotu a nechala spojit, pak nechala asi 30 minut přikryté odpočívat, následně jsem přidala sůl, minule i slunečnici a nechala aspoň 5 minut hníst (těsto se musí odlepovat od stěn mísy)
--> těsto jsem přendala do olejem vytřené mísy, přikryla a dvakrát po 40 minutách přeložila, celkem kynulo 3*40 minut, tedy asi 2 hodiny
--> stočila do cedníku vyloženého pomoučenou utěrkou (ošatku teprv musím koupit), celé strčila do igelitky a do lednice na 16 hodin
--> rozpálila jsem troubu s litinovým hrncem na 250°C - horní dolní ohřev (trouba se mi rozpaluje 20 minut, takže celkem 40 minut, aby i hrnec měl tu správnou teplotu), vložila těsto, pokusila se chleba naříznout (musím si pořídit žiletky) a přiklopila rozpálenou poklicí
--> pekla jsem asi 13 minut na 250°C, pak jsem odebrala poklici a snížila teplotu na 200°C a pekla 35 minut (test poklepem, aby chléb "zvonil", je asi jasný ;-) )
--> během pečení jsem asi dvakrát chleba postříkala vodou, stejně tak po vytažení z trouby

Váha ukázala 1028 g. Příště zkusím lehce navýšit suroviny, abych ještě lépe využila potenciál hrnce :-).




Recept: inspirace zde

Žádné komentáře:

Okomentovat